chinolina
 
Encyklopedia PWN
chinolina, α,β-benzopirydyna, C9H7N,
związek heterocykliczny, którego cząsteczka jest zbudowana z pierścienia benzenowego i skondensowanego z nim pierścienia pirydynowego ;
Bezbarwna ciecz o charakterystycznej woni, miesza się z alkoholem etylowym, eterem, gorącą wodą (częściowo z zimną); temperatura topnienia –15°C, temperatura wrzenia 237°C; jest toksyczna; ma charakter zasadowy. Izomerem ch. jest izochinolina, β,γ-benzopirydyna, kryształy o temperaturze topnienia 26,5°C, temperatura wrzenia 243°C; jest zasadą mocniejszą od chinoliny. Chinolina i izochinolina występują w smole węglowej, z której są wydzielane, otrzymuje się je też syntetycznie przez kondensację amin aromatycznych ze związkami łańcuchowymi (tzw. synteza Skraupa), np. ch. z aniliny i gliceryny; są ważnymi surowcami w przemyśle farm. i barwników, a ich pochodne m.in. w przemyśle środków ochrony roślin. Układ benzopirydynowy mają niektóre alkaloidy naturalne, np. chinina, cynchonina (pochodne chinoliny), morfina, papaweryna (pochodne izochinoliny).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia