bombaż
 
Encyklopedia PWN
bombaż
[fr. bombé ‘sklepiony’, ‘wydęty’],
uwypuklenie wieczka (denka) puszki z konserwą, spowodowane przeładowaniem puszki, niewłaściwą technologią lub ciśnieniem gazów powstających wewnątrz hermetycznie zamkniętej puszki;
rozróżnia się bombaż techniczny, przeładowanie puszki produktem, niewłaściwie schłodzonym, w połączeniu ze zbyt szybkim wyjęciem puszki z autoklawu po sterylizacji; bombaż mikrobiologiczny, spowodowany wytworzeniem gazów w niewłaściwie wysterylizowanych konserwach, przez pozostawioną nie zniszczoną mikroflorę; bombaż chemiczny (bombaż wodorowy), powstający w wyniku oddziaływania składników konserwy (kwasy) na żelazną blachę puszki, z wytworzeniem wodoru; świadczy o szkodliwości lub zepsuciu konserwy.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia