UWAGA: Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymasz wiadomość mailową z prośbą o jego potwierdzenie.
bombaż
Encyklopedia PWN
bombaż
[fr. bombé ‘sklepiony’, ‘wydęty’],
uwypuklenie wieczka (denka) puszki z konserwą, spowodowane przeładowaniem puszki, niewłaściwą technologią lub ciśnieniem gazów powstających wewnątrz hermetycznie zamkniętej puszki;
rozróżnia się bombaż techniczny, przeładowanie puszki produktem, niewłaściwie schłodzonym, w połączeniu ze zbyt szybkim wyjęciem puszki z autoklawu po sterylizacji; bombaż mikrobiologiczny, spowodowany wytworzeniem gazów w niewłaściwie wysterylizowanych konserwach, przez pozostawioną nie zniszczoną mikroflorę; bombaż chemiczny (bombaż wodorowy), powstający w wyniku oddziaływania składników konserwy (kwasy) na żelazną blachę puszki, z wytworzeniem wodoru; świadczy o szkodliwości lub zepsuciu konserwy.
wiemy, jak cenny jest Twój czas – zajmiemy Ci tylko chwilę.
Czy dasz nam szansę, abyśmy mogli dalej tworzyć źródło Twojej sprawdzonej, darmowej wiedzy, z której właśnie chcesz skorzystać? Bez wpływu z reklam będzie to po prostu niemożliwe.
Dlatego prosimy – dodaj naszą domenę, jako wyjątek lub skorzystaj z instrukcji i odblokuj wyświetlanie reklam na naszych serwisach.