biofagi
 
Encyklopedia PWN
biofagi
[gr. bíos ‘życie’, phageín ‘jeść’],
ekol. organizmy heterotroficzne odżywiające się innymi żywymi organizmami lub ich częściami;
ze względu na rodzaj pożywienia wyróżnia się fitofagi, odżywiające się roślinami, oraz zoofagi, odżywiające się zwierzętami; ze względu na różnorodność pobieranego pokarmu wyróżnia się: monofagi, oligofagi i polifagi; wśród fitofagów ze względu na sposób pobierania pokarmu wyróżnia się np.: fitofagi ssące oraz gryzące, ze względu na część rośliny jaką się odżywiają np.: ksylofagi (drewnem), rizofagi (korzeniami), foliofagi (liśćmi); wśród zoofagów ze względu na rodzaj pobieranego pokarmu wyróżnia się np.: carnivora żywiące się mięsem, entomofagi — owadami.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia