aceton
 
Encyklopedia PWN
aceton, propan-2-on, keton dimetylowy, dimetyloketon, CH3COCH3,
związek organiczny, najprostszy i najważniejszy keton acykliczny;
ciecz bezb., lotna, łatwo palna, o charakterystycznym zapachu; temperatura wrzenia 56,2°C; dobrze miesza się z wodą, alkoholem, eterem; w przemyśle otrzymywany gł. jako produkt uboczny przy produkcji fenolu metodą kumenową, także przez odwodornienie propan-2-olu lub bezpośrednie utlenianie propenu, dawniej przez fermentację cukrów w obecności bakterii; jest doskonałym rozpuszczalnikiem; stosowany m.in. w przemyśle farb i lakierów, włókien chem. i w kosmetycznym; używany też do syntez org. (np. nitrylu kwasu 2-hydroksymasłowego, bisfenolu A, jodoformu, sulfonalu) i do przechowywania acetylenu w butlach.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia