etylu octan
 
Encyklopedia PWN
etylu octan, CH3COOC2H5,
związek organiczny, ester etylowy kwasu octowego;
bezb., łatwo palna ciecz o owocowym zapachu; temp. krzepnięcia –84°C, temperatura wrzenia 77,1°C; miesza się z rozpuszczalnikami org., słabo z wodą; drażni błony śluzowe oczu i dróg oddechowych; otrzymywany w reakcji etenu z kwasem octowym lub przez estryfikację kwasu octowego alkoholem etylowym (w obu przypadkach reakcję prowadzi się w obecności stężonego kwasu siarkowego); o.e. jest stosowany jako rozpuszczalnik azotanów celulozy, olejów, tłuszczów, żywic, jako składnik sztucznych aromatów spoż. (esencji owocowych); służy też do syntezy acetylooctanu etylu.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia