mineralnymi

Encyklopedia PWN

termofosfaty
[gr.-łac.],
zbiorowa nazwa mineralnych nawozów fosforowych otrzymywanych przez termiczną przeróbkę fosforytów i apatytów oraz podczas wytopu żelaza z niektórych rud;
terra rossa
[wł.],
osadowa skała ilasta, pod względem składu mineralnego spokrewniona z laterytami i boksytami;
rodzaj tkanki łącznej;
tofu, dofu, doufu,
tradycyjny preparat białka sojowego, rodzaj sprasowanego twarogu, otrzymywany z mleka sojowego, powszechnie używany w kuchni japońskiej i chiń., także w innych krajach Dalekiego Wschodu, jako składnik wielu potraw, m.in. z warzyw, grzybów, krabów, jajek;
tomasyna, żużel Thomasa,
mineralny nawóz fosforowy zaliczany do termofosfatów, otrzymywany jako produkt uboczny (żużel) przy wytopie stali (metodą Thomasa) z rud bogatych w fosfor;
surowce mineralne o niskiej temp. topn. (najczęściej skalenie, soda, boraks, kreda), których dodatek ułatwia spiekanie (masy ceram.) lub stapianie (szkliwa);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia