gęsty

Encyklopedia PWN

jogurt
[tur.],
mleko bułgarskie,
dietetyczny napój o dość gęstej konsystencji, kwaskowym smaku (ok. 1% kwasu mlekowego), otrzymywany z pasteryzowanego mleka krowiego, zagęszczonego mlekiem w proszku, ukwaszonego zakwasem czystych kultur bakterii (Thermobacterium jogurtii, Thermobacterium bulgaricum, Streptococcus thermophilus i Streptococcus lactis);
gęsty, pikantny sos;
Kaczin, Kachin,
stan autonomiczny w północnej Mjanmie (Birmie);
gęsta tkanina bawełniana lub lniana, mocno usztywniona przez naniesienie apretury;
region w północno-zachodniej Rosji, w Karelii, między M. Białym a Zat. Fińską, część Międzymorza Fińsko-Karelskiego;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia