dżdżownica
Encyklopedia PWN
saprofagi
ekol. drobne organizmy zwierzęce, głównie bezkręgowce, żywiące się szczątkami roślinnymi i zwierzęcymi;
[gr.],
skąposzczety, Oligochaeta,
gromada pierścienic,
lepka, ciągliwa substancja wytwarzana przez gruczoły śluzowe, wydzielana na zewnątrz ciała (u dżdżownic, ślimaków, płazów, ryb, śluzic) i do światła narządów;
zool. jedno- lub wielokomórkowe gruczoły występujące u zwierząt i człowieka, produkujące i wydzielające śluz;
tropizmy
fizjol. rodzaje wzrostowych ruchów roślin wielokomórkowych oraz reakcje niektórych zwierząt (np. stułbi, dżdżownicy, polipów jamochłonów) zachodzące w wyniku kierunkowo działającego bodźca.
[gr.],
wzrok, zmysł wzroku, widzenie,
czynność zmysłowa polegająca na odbiorze informacji o środowisku zewnętrznym za pomocą promieniowania elektromagnetycznego w zakresie długości fal 380–790 nm;