chmielowa

Encyklopedia PWN

ludowy taniec weselny, po oczepinach tańczony przy śpiewie Chmiela przez pannę młodą z kolejnymi gośćmi.
chmiel, Humulus,
rodzaj z rodziny konopiowatych;
lucerna, Medicago,
rodzaj z rodziny bobowatych (motylkowatych);
jedna z najstarszych (oparta na pentatonice) i najbardziej rozpowszechnionych pol. pieśni obrzędowych;
wysuszone i utrwalone kwiatostany żeńskie chmielu (tzw. szyszki), zawierające lupulinę (gł. składnik — alfakwasy, zaliczane do żywic chmielowych), używane do wyrobu piwa;
napój niskoalkoholowy (zwykle 4–6% alkoholu) otrzymywany z rozcieńczonego wyciągu słodowego, z dodatkiem wyciągu chmielowego, czyli brzeczki piwnej, fermentowany przy użyciu drożdży;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia