baran

Encyklopedia PWN

potrawa z pokrojonych w cienkie paski żołądków przeżuwaczy (wołowe, cielęce, baranie), gotowanych w wywarze z włoszczyzny, także na rosole, podawana z ostrymi przyprawami (gałka muszkatołowa, pieprz, majeranek itp.).
twórczość artyst. na terenie Galii w czasach cesarstwa rzym., w której oddziaływały na siebie elementy z jednej strony gr. i rzym., a z drugiej — celtyckie;
Grechuta Marek, ur. 10 XII 1945, Zamość, zm. 9 X 2006, Kraków,
piosenkarz, także kompozytor, poeta, malarz;
Gucci
[gụczczi]
Santi Wymowa, ur. ok. 1530, zm. przed 3 II 1600, Kraków lub Pińczów,
architekt i rzeźbiarz, pochodzenia włoskiego;
hampshire down
[hạ̈mpszər daun],
bryt. rasa owiec krótkowełnistych o użytkowości mięsnej,
Juszczak Franciszek, ur. 17 IX 1889, Baranów, zm. 14 II 1975,
działacz nar. i społ. na Dolnym Śląsku;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia