Lew
 
Lew
Przysłowiowy król zwierząt. Od starożytności symbol panowania, siły i odwagi. Jest jednym z największych i najsilniejszych drapieżników z rodziny kotów. Jedynym na świecie kotem stadnym i jedynym, który odznacza się instynktem społecznym. Żyje w niewielkich grupach rodzinnych, zawiera długotrwałe związki z kilkoma samicami.
Dorosłego samca ozdabia bujna grzywa. Dorosła samica jest drobniejsza z mniejszą głową, sierść ma krótką w jednolitym kolorze jasnobrązowym. Rozmiary dorosłych osobników lwy osiągają w wieku 6-7 lat, a żyją do 30.
Lew jest ogromnym zwierzęciem — długość jego ciała dochodzi do 2 m, wysokość w kłębie do 1 m, a masa sięga do 250 kg. Ogon o długości do 90 cm zakończony jest pękiem długich włosów, czyli chwostem.
Przerażający ryk lwa wcale nie jest groźny, gdyż lew ryczy tylko wtedy, gdy jest najedzony lub podekscytowany.
Lew stanowi kwintesencję zwierzęcia — drapieżny, zwinny, ze skomplikowanym układem nerwowym i doskonale rozwiniętymi narządami zmysłów ilustruje wszystkie najbardziej typowe cechy ssaków.
Lwy zamieszkują stepy i sawanny. Kiedyś można je było spotkać w całej Afryce, w południowej Europie i na środkowym Wschodzie aż po Indie, ale dzisiaj obszar ich występowania skurczył się do terenów Afryki, położonych na południe od Sahary.
Wspaniała grzywa, która zdobi głowę, szyję i przód tułowia dorosłego samca jest zawsze ciemniejsza od reszty ciała, ubarwiona różnie — od brązu do czerni.
Lwie dzieci, czyli małe lewki, rodzą się mając wielkość domowego kota i do drugiego miesiąca życia są zupełnie bezradne. Opiekują się nimi zarówno matka jak i ojciec.
Lwy polują głównie nocą, zwykle zbiorowo. Jako najsilniejsi łowcy sawanny mogą sobie pozwolić na spędzanie czasu nic nie robiąc, śpiąc do 12 godzin dziennie.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia