lew
 
Encyklopedia PWN
lew, Panthera leo,
ssak drapieżny z rodziny kotowatych. Występuje w Afryce, na południe od Sahary, i w północno-zachodnich Indiach (podgatunek P.l. persica, jedna populacja, ok. 300 osobników na półwyspie Kathijawar);
długość ciała samca do 2,4 m, ogona ok. 95 cm, wysokość w kłębie ok. 1,2 m, masa do 250 kg, samica mniejsza; budowa muskularna, duża głowa; sierść krótka, płowa, grzywa samca ciemniejsza; na końcu ogona kitka włosów i rogowy kolec; poluje głównie na kopytne, także padlinożerny; dojrzałość płciową osiąga w 3 roku życia, ciąża trwa 100–119 dni, w miocie 1–6 młodych; żyje ok. 15 lat, w ogrodach zoologicznych do 25; w poligamicznych grupach zamieszkuje stepy i sawanny Afryki na południu od Sahary oraz północno-zachodnie Indie.
Ilustracje
Lew, Panthera leo fot. E. i K. Dębniccy/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia