Kaukaski, Rezerwat
 
Encyklopedia PWN
Kaukaski, Rezerwat,
obszar chroniony w Rosji (Kraj Krasnodarski, Adygeja i Karaczajo-Czerkiesja), na północnych stokach Wielkiego Kaukazu (wysokość do 3350 m)
pow. 280,4 tys. ha; zał. 1924, rezerwat biosfery od 1979; w skład R.K. wchodzi reliktowy zagajnik (cis, bukszpan kolchidzki) w pobliżu Soczi; bogata flora; ok.1500 gat. (w tym 130 drzew i krzewów); 65% pow. zajmują lasy: dębowe (z domieszką grabu i gruszy kaukaskiej), bukowe, jodłowe, świerkowe, brzozowe, klonowo-bukowe; powyżej 2400 m zarośla rododendronów i łąki wysokogórskie; od 3000 m wieczne śniegi i lodowce; różnorodna fauna, ponad 60 gat. ssaków, m.in.: koziorożec kaukaski, niedźwiedź brunatny, żbik, ryś, wilk, lampart; 200 gat. ptaków, m.in.: cietrzew kaukaski, bażant kaukaski, bielik; z gadów: żmija kaukaska, żółw; w rzekach — pstrągi.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia