tuńczyki
 
Encyklopedia PWN
tuńczyki,
wspólna nazwa 5 rodzajów ryb mor.: Allothunnus, Auxis, Euthynnus, Katsuwonus i Thunnus (łącznie 14 gat.), z rodziny makrelowatych;
zamieszkują obszary zwrotnikowe i podzwrotnikowe Wszechoceanu; żyją wyłącznie w pelagialu; do największych należą tuńczyki z rodzaju Thunnus: tuńczyk błękitnopłetwy, T. thynnus (maks. dł. wg różnych źródeł 3–4,5 m, masa 375–820 kg); tuńczyk żółtopłetwy, T. albacares; opastun, T. obesus; albakora (tuńczyk biały), T. alalunga; tuńczyk południowy (makoja), T. maccoyi (dł. do 2 m); gat. z pozostałych rodzajów tuńczyków zwykle nie przekraczają dł. 1 m; tuńczyki mają wrzecionowate ciało, grzbiet w różnych odcieniach granatu, spód białosrebrzysty; żywią się rybami pelagicznymi, skorupiakami, głowonogami; są dobrymi i bardzo szybkimi pływakami (prędkość nawet do 90 km/h); odbywają dalekie i rozległe wędrówki; należą do najbardziej cenionych konsumpcyjnych ryb, przyrządza się z nich konserwy i in. wyroby delikatesowe.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia