szczaw
 
Encyklopedia PWN
szczaw, Rumex,
rodzaj z rodziny rdestowatych (Polygonaceae);
ok. 170 gat. roślin kosmopolitycznych, występujących gł. w umiarkowanej strefie półkuli północnej; rośliny roczne, dwuletnie, byliny lub półkrzewy o liściach ogonkowych o blaszkach całkowitych; kwiaty niepozorne, zebrane w wiechy; podczas owocowania roślina czerwienieje; w Polsce ok. 20 gat., m.in. szczaw polny, R. acetosella (chwast polny i łąkowy), oraz szczaw zwyczajny, R. acetosa (łąki, rowy), uprawiany też jako warzywo (w gruncie i szklarniach); zawiera gł. związki żelaza, karoten, ponadto białko i wit. C oraz szkodliwy szczawian potasu (rozpuszczalne w wodzie i sokach trawiennych).
zgłoś uwagę
Ilustracje
Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa)fot. P. Fabijański/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia