świnka morska
 
Encyklopedia PWN
świnka morska, Cavia porcellus,
ssak z rzędu gryzoni, z rodziny marowatych; hodowana przez Inków dla mięsa, sprowadzona do Europy, rozpowszechniła się jako zwierzę laboratoryjne i domowe;
w stanie dzikim występuje w Boliwii, Peru, Chile i północnej Argentynie; dł. ciała 22–35 cm, brak ogona; formy dzikie szare lub brunatne, rasy hod. czarno-biało-rude; hodowana przez Inków dla mięsa, dziś rozpowszechniona w hodowli amatorskiej i jako zwierzę laboratoryjne; roślinożerna; ciąża trwa 60–70 dni, w miocie (3–5 razy w roku) po 2–3 młodych; dożywa 6–8 lat.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia