pieczarka
 
Encyklopedia PWN
ponad 200 gat., szeroko rozpowszechnionych w świecie, gł. w strefie klimatu umiarkowanego (w Polsce ok. 20); kapelusz biały lub brązowy, blaszki początkowo białe, później — różowe i brunatne; wśród p. są grzyby jadalne — dziko występujące i uprawiane, oraz trujące; w Polsce gł. pieczarka polowa, A. arvensis (na brzegach lasów, pastwiskach), i pieczarka polna, A. campestris (na łąkach, pastwiskach); oba gat. białe; powszechnie uprawia się (gł. na nawozie końskim) pieczarkę dwuzarodnikową, A. bisporus, o kapeluszu i blaszkach brązowawych, miąższu różowiejącym (ok. 4% białka, sole miner., wit. z grupy B); pieczarka jest powszechnie uprawiana na wszystkich kontynentach (we Francji od XVII w., w Polsce od XVIII w.).
Ilustracje
Pieczarka polowa (Agaricus arvensis)fot. W. Pawłowski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia