pazurkowce
 
Encyklopedia PWN
33 gat. o zróżnicowanej wielkości i masie ciała; dł. ciała 15–32 cm, ogona 18–42 cm; mają miękkie, gęste futro o różnym ubarwieniu, niechwytny ogon i palce wyposażone w pazury (tylko jeden palec stopy z paznokciem); prowadzą tryb życia dzienny i nadrzewny; zamieszkują równikowe lasy Ameryki Południowej i Panamy; niektóre gat. są zagrożone wyginięciem.
Ilustracje
Pigmejka (Cebuella pygmaea) fot. M. Zieliński/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia