parafina
 
Encyklopedia PWN
parafina
[łac. parum affinis ‘mający mało pokrewieństw’],
mieszanina stałych węglowodorów nasyconych, gł. węglowodorów łańcuchowych, których cząsteczki zawierają 16–48 atomów węgla;
otrzymywana z gaczu parafinowego (półprodukt wykrystalizowany z olejowych destylatów uzyskiwanych w przeróbce parafinowej ropy naftowej) lub syntetycznie; substancja krucha, o barwie od białej do żółtej, temperatura topnienia 40–58°C, odporna na działanie kwasów i zasad; stosowana do otrzymywania sztucznej wazeliny, do wyrobu m.in. kremów, świec, smarów, do zabezpieczania serów i in. produktów spoż. (forma opakowania), w zabiegach leczn. (parafinoterapia), a także jako surowiec do otrzymywania syntet. kwasów tłuszczowych.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia