pałeczki
 
Encyklopedia PWN
pałeczki,
liczna grupa bakterii należących do różnych taksonów, o kształcie cylindrycznym i zaokrąglonych biegunach;
mogą to być zarówno bakterie Gram-ujemne, jak i Gram-dodatnie, o różnorodnym metabolizmie i wymaganiach wzrostowych; wśród pałeczek są bakterie saprotroficzne (np. z rodzaju Serratia), bakterie tworzące normalną mikroflorę człowieka i zwierząt (np. pałeczka okrężnicy), a także drobnoustroje warunkowo chorobotwórcze lub patogenne dla człowieka i zwierząt, np. bakterie z rodzaju Salmonella, Brucella (bruceloza), Listeria (listerioza owiec), Yersinia pestis (dżuma) czy Pseudomonas aeruginosa (pałeczka ropy błękitnej); dla roślin patogenne są m.in. niektóre gat. z rodzaju Erwinia; wiele pałeczek znalazło zastosowanie w przemyśle spoż., gł. mleczarskim (np. Lactobacillus bulgaricus) oraz w biotechnologii.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia