ostrygi
 
Encyklopedia PWN
ostrygi, Ostreidae,
rodzina małży mor. obejmująca kilkadziesiąt rodzajów, m.in. Crassostrea, Hyotissa, Lopha, Saccostrea oraz rodzaj Ostrea z ok. 100 gatunkami;
przedstawiciele Ostrea mają muszlę asymetryczną: lewa połówka (którą ostrygi przyrastają do podłoża) wypukła i gruba, prawa płaska i cienka; noga i gruczoł bisiorowy uwstecznione; rozdzielnopłciowe lub obupłciowe, niektóre (np.ostryga jadalna, Ostrea edulis) okresowo zmieniają płeć; jajorodne lub larworodne, bardzo płodne (1 osobnik może złożyć w ciągu życia ok. 100 mln jaj); rozród latem (zawierają wówczas substancje trujące); rozwój larwy początkowo w jamie płaszczowej, następnie w formie wolno pływającej, po 10–20 dniach osiada, przytwierdzając się do podłoża; żyją (do 30 lat) na przybrzeżnych skałach (głęb. do 60 m) płytkich mórz, niektóre tworzą ogromne ławice; mają duże znaczenie gosp. jako najcenniejsze mięczaki jadalne; poławiane, także hodowane (przez Rzymian i Chińczyków już w starożytności), zwłaszcza w zachodniej Europie, USA i Japonii; do najbardziej cenionych ostryg należą: Ostrea edulis, Ostrea angulata, Ostrea virginicaOstrea gigas.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia