orzeł przedni
 
Encyklopedia PWN
orzeł przedni, zys, Aquila chrysaetos,
ptak drapieżny z rodziny jastrzębiowatych;
długość ciała 80–90 cm, samica nieco większa, rozpiętość skrzydeł do 240 cm; poluje na małe ssaki, ptaki (głównie kuraki), zjada także padlinę; pierwotnie zamieszkiwał lasy niżowe, obecnie głównie w wysokich górach Europy, północnej i środkowej Azji i Ameryki Północnej; w Polsce rzadki, gniazdowy na Mazurach i w Karpatach, chroniony.
Ilustracje
Orzeł przedni rys. W. Siwek/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Orzeł przedni (Aquila chrysaetos)rys. W. Siwek/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia