orlik krzykliwy
 
Encyklopedia PWN
występuje we wschodniej i południowej Europie, w Azji Mniejszej, w Indiach; w Polsce średnio liczny gatunek lęgowy podmokłych lasów, głównie wschodniej i północnej części kraju; długość ciała ok. 65 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 160 cm; żywi się drobnymi kręgowcami, głównie płazami i gadami; wędrowny: przylatuje w kwietniu, odlatuje we wrześniu; zimowiska europejskich populacji znajdują się we wschodniej Afryce; chroniony, stanowiska lęgowe objęte ochroną strefową.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia