organiczne nawozy
 
Encyklopedia PWN
organiczne nawozy,
nawozy zawierające wszystkie niezbędne dla roślin składniki pokarmowe, głównie w postaci związków organicznych;
składniki te mogą być wykorzystane przez rośliny dopiero po mineralizacji związków organicznych; ze względu na powolne działanie są stosowane pod rośliny o długim okresie wegetacji (np. ziemniaki, buraki); stanowią źródło próchnicy polepszającej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleby, wzbogacają jej mikroflorę; wykorzystanie azotu z nawozów organicznych dochodzi po kilku latach do 50% (z nawozów mineralnych 80%); do nawozów organicznych należą: obornik, gnojówka, gnojowica, pomiot ptasi, nawozy zielone i bakteryjne, kompost, słoma, torf i węgiel brunatny — używane w celach nawozowych, ścieki i osady ściekowe; wymagają przeorania.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia