oleinowy kwas
 
Encyklopedia PWN
oleinowy kwas, kwas olejowy, kwas cis-9-oktadecenowy, CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH,
związek organiczny, nienasycony kwas tłuszczowy (izomer trans — kwas elaidynowy);
izomer cis kwasu 9-oktadecenowego (izomer trans to kwas elaidynowy); ciecz bezb., w powietrzu ciemniejąca (utlenianie); dobrze miesza się z alkoholem etylowym, eterem, bardzo słabo z wodą; w postaci estrów gliceryny wchodzi w skład wielu tłuszczów roślinnych i zwierzęcych (jak oliwa, oleje: słonecznikowy, rzepakowy i arachidowy, łój wołowy, smalec wieprzowy); stosowany m.in. do produkcji smarów, syntet. środków piorących, paliw silnikowych (biodiesel) oraz środków flotacyjnych.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia