ohar
 
Encyklopedia PWN
ohar, podgorzelec, kaczka norowa, Tadorna tadorna,
ptak z rodziny kaczkowatych;
długość ok. 56 cm; czarno-biało-rudy, głowa czarna z zielonym połyskiem; dziób czerwony, u samca z wyraźną guzowatą naroślą u nasady; gniazdo w norach, w pobliżu mórz; zamieszkuje wybrzeża północnej Eurazji, Morza Czarnego i Morza Kaspijskiego; w Polsce rzadki, nad Morzem Bałtyckim lęgowy; chroniony.
Ilustracje
Ohar (Tadorna tadorna)fot. K. Piasecki/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Ohar, gniazdo fot. K. Piasecki/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia