lód morski
 
Encyklopedia PWN
lód morski,
lód powstający w morzu, w temperaturze wody ok. –1°C do –2°C, zależnie od jej zasolenia (–1,91°C przy zasoleniu 35‰)
tworzy się w morzach polarnych, a także w morzach wyższych i średnich szerokościach geograficznych; l.m. różni się od lodu słodkowodnego m.in.: zasoleniem, które jednak na ogół nie przekracza 1% (l.m. jest tym bardziej słony, im jest młodszy i im prędzej powstaje), pojemnością cieplną (zwiększa się ona wraz ze wzrostem zasolenia i temperatury wody) i gęstością (zależnie od zasolenia i porowatości lodu wynosi ona 0,920–0,953 g/cm3); ze względu na małą gęstość l.m. wystaje nad powierzchnię wody na 1/7 do 1/10 swojej grubości. W średnich szer. geogr. l.m. pojawia się sezonowo, na ogół późną jesienią, i zanika w okresie jesienno-letnim; w wyższych szerokościach, w morzach polarnych, utrzymuje się trwała pokrywa lodowa zmieniająca jednak zależnie od pory roku swój zasięg, grubość i gęstość; masa l.m. przyrasta od spodu o ok. 1,5–5,0 m rocznie, a całkowita miąższość może dochodzić do 9 m. Przeważającą formą l.m. spotykaną w oceanie jest lód dryfujący pod wpływem działania wiatru i prądów mor. (polarny pak pokrywa 75% pow. O. Arktycznego); inną formą jest lód brzegowy, nieruchomy, przyrośnięty do wybrzeży lądu.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia