liposomy
 
Encyklopedia PWN
liposomy
[gr.],
pęcherzyki zbudowane z amfifilowych cząsteczek związków należących do lipidów;
cząsteczki amfifilowe, tzn. takie, które mają grupę polarną o charakterze hydrofilowym — tzw. głowa, i grupę niepolarną o charakterze hydrofobowym — ogon, łatwo tworzą membrany (błony); pęcherzyki liposomów są zbud. zazwyczaj z podwójnej warstwy cząsteczek amfifilowych zwróconych częścią hydrofobową do wewnątrz, a częścią hydrofilową na zewnątrz; liposomy o średnicy mniejszej niż 200 nm łatwo penetrują warstwy naskórka i znalazły zastosowanie jako składniki kosmetyków; wytwarzane są liposomy tzw. puste — pęcherzyki membran są zbud. tylko np. z fosfolipidów, i liposomy napełnione — z wbudowanymi substancjami biologicznie czynnymi (np. witaminy, hydrolizaty białkowe), które są wprowadzone między warstwy tworzące membranę (substancje rozpuszczalne w oleju) lub zamknięte w wewn. przestrzeniach pęcherzyków (substancje rozpuszczalne w wodzie); opinie uczonych dotyczące działania liposomów są jednak podzielone, prowadzi się także badania nad wykorzystaniem formy liposomów do przygotowywania niektórych leków (l. o mniejszej średnicy mogą przenikać do krwi).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia