kania
 
Encyklopedia PWN
kilka gatunków; smukła budowa ciała, długie skrzydła, rozwidlony ogon; polują na drobne kręgowce, także owady; zamieszkują zadrzewione (niektóre blisko osiedli ludzkich) i lesiste obszary Eurazji, Afryki i Australii, zwykle w pobliżu wód; w Polsce 2 gatunki: kania ruda, M. milvus, długość 72 cm, poluje chętnie na drobne gryzonie, oraz kania czarna, M. migrans, długośc ok. 60 cm, głównie rybożerna, także padlinożerna; pospolite w lasach niżowych, chronione.
zgłoś uwagę
Ilustracje
Kania fot. A. Guranowski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia