kalong
 
Encyklopedia PWN
jeden z największych nietoperzy — dł. ciała ponad 30 cm, rozpiętość skrzydeł do 1,7 m; owocożerny, szkodnik lasów; żyje w gromadach ponad 100 osobników, które w ciągu dnia bardzo gęsto obwieszają z reguły jedno lub kilka sąsiadujących drzew, doprowadzając je do całkowitej utraty liści; lasy i gaje południowo-wschodniej Azji i Archipelagu Sundajskiego.
Ilustracje
Kalong fot. M. Dzwonkowska/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia