jenot
 
Encyklopedia PWN
jenot, junat, Nyctereutes procyonoides,
ssak drapieżny z rodziny psowatych;
dł. ciała 50–80 cm, ogona 15–30 cm; ubarwienie szare, z żółtobrunatnym nalotem, a karku, grzbietu, wierzchniej strony ogona i kończyn — czarne, wokół oczu i na policzkach czarne plamy; sierść bardzo długa; żywi się padliną, małymi kręgowcami, bezkręgowcami, także roślinami; jenoty z północnych obszarów zasięgu jako jedyne z rodziny psowatych zapadają w sen zimowy; zamieszkuje podmokłe obszary południowo-wschodniej Azji po dorzecze Amuru; aklimatyzowany na Białorusi i Ukrainie, rozprzestrzenił się i od 1955 stał się nowym gat. w faunie Polski; gat. łowny, bywa hodowany dla futra.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia