higiena żywności pochodzenia zwierzęcego
 
Encyklopedia PWN
higiena żywności pochodzenia zwierzęcego,
dział higieny zajmujący się czynnikami wpływającymi na jakość zdrowotną oraz trwałość żywności pochodzenia zwierzęcego;
podstawowym celem higieny żywności pochodzenia zwierzęcego jest wyeliminowanie zagrożeń związanych z konsumpcją mięsa, mleka, drobiu, jaj, ryb, mięczaków, miodu i in. produktów zwierzęcych; zagrożenia dzieli się zwykle na: mikrobiol. — spowodowane obecnością wirusów, bakterii, grzybów, pasożytów i toksyn (wytwarzanych przez bakterie i grzyby); chem. — związane z występowaniem w żywności szkodliwych związków chemicznych naturalnie w niej istniejących (np. histamina, toksyny ryb i mięczaków), celowo wprowadzanych do żywności (np. antybiotyki, hormony, substancje konserwujące) lub dostających się przypadkowo do produktów spoż. w wyniku skażeń środowiska (np. toksyczne metale, polichlorowane bifenyle); fiz. — związane z obecnością w produktach spoż. ciał obcych i materiałow normalnie w niej nie występujących (np. szkło, drewno, kamienie).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia