gibony
 
Encyklopedia PWN
6 gatunków średniej wielkości (długość ciała ok. 1 m, masa do 13 kg); uwłosienie jedwabiste, czarne, szarobrunatne lub słomkowe; kończyny przednie bardzo długie; głowa mała; małe modzele siedzeniowe; tryb życia nadrzewny, przemieszczają się głównie na kończynach przednich (brachiacja), na ziemi są nieporadne; żywią się owadami i liśćmi; zamieszkują lasy Archipelagu Malajskiego, Półwyspu Indochińskiego, Półwyspu Indyjskiego i południowych Chin.
Ilustracje
Lar (gibon białoręki)fot. R. Firmhofer/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia