gadożer
 
Encyklopedia PWN
długość ok. 65 cm; rozpiętość skrzydeł ok. 180 cm; brak dymorfizmu płciowego; upierzenie grzbietu brunatnobrązowe, strony brzusznej jasne (często białe) z drobnym, ciemnym prążkowaniem; głowa duża, o „sowich” oczach; poluje głównie na węże; lasy środkowej i południowej Europy, zachodniej i południowej Azji oraz Afryki; wędrowny; zimuje w północnej i środkowej Afryce; w Polsce rzadki, chroniony.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia