dojrzałość płodów rolnych,
stadium rozwojowe rośliny, w którym jej organy użytkowe osiągają pożądane cechy technol. (zbiorcze).
dojrzałość płodów rolnych
Encyklopedia PWN
Wyróżnia się różne rodzaje dojrzałości płodów rolnych; dojrzałość fizjologiczną, gdy części wegetatywne rośliny obumarły, a nasiona znajdują się w stanie spoczynku; dojrzałość technologiczną, gdy rośliny osiągnęły największą wartość jako surowiec dla przemysłu, np. len o dobrej jakości włókna, korzenie buraków cukrowych o wysokiej zawartości cukru; dojrzałość zielonkową (kośną) lub kiszonkową, gdy rośliny pastewne osiągnęły największą masę części nadziemnych przy określonej zawartości suchej masy, białka i in. składników pokarmowych; dojrzałość konsumpcyjną, określaną dla owoców, warzyw, nowalijek, oznacza uzyskanie przez nie określonej wielkości, smaku i zawartości składników pokarmowych, a jednocześnie wytworzenie opłacalnego ekonomicznie plonu; okres dojrzałości roślin do zbioru różni się mniej lub bardziej od okresu dojrzałości fizjol., może trwać krótko (np. zboża, rzepak) lub długo (np. buraki, marchew).