agawa
 
Encyklopedia PWN
agawa, Agave,
rodzaj roślin z rodziny agawowatych (wydzielony z rodziny amarylkowatych);
ponad 300 gat. sukulentów liściowych pochodzących z suchych obszarów od Meksyku po północnej część Ameryki Południowej; często dużych rozmiarów, zwykle o długich sztywnych liściach zebranych w rozetę; kwiaty liczne, zielonkawe, żółtawe lub brunatne zebrane w kwiatostan typu wiechy, wysokości kilku m; są roślinami monokarpicznymi — kwitną tylko raz w życiu, wytwarzają wiele nasion lub wegetatywnych rozmnóżek, następnie obumierają; agawy są uprawiane na włókno (do wyrobu np. lin, mat, tkanin workowych, papieru, sieci rybackich), m.in. agawa sizalska, A. sisalana (włókno sizal), agawa kantalowa, A. cantala (włókno kantala lub maguey) i agawa henekwen, agawa henequen, A. fourcroydes (włókno henequen); z agawy otrzymuje się nar. meksykańskie napoje alkoholowe: pulque, np. z agawy ciemnozielonej (A. atrovirens), oraz tequilę lub mezcal, np. z A. tequilana. Liczne gat. są uprawiane jako rośliny ozdobne doniczkowe lub w gruncie, m.in. agawa amerykańska, A. americana i jej odmiana o liściach żółtoobrzeżonych var. marginata (na obszarze śródziemnomor. często zdziczałe) oraz A. victoriae-reginae.
Ilustracje
Agawa amerykańska w okresie kwitnienia fot. B. Kowalewska/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia