Karaiby
 
Encyklopedia PWN
Karaiby, Region Karaibski, hiszp. Caribe, ang. Caribbean,
region Ameryki Łac. obejmujący wyspy położone między M. Karaibskim, Zat. Meksykańską i otwartym O. Atlantyckim oraz wybrzeża Ameryki od Jukatanu po Gujanę;
pow. 255 tys. km2, ponad 40 mln mieszk.; wyodrębnione na podstawie cech kulturowych (afryk. pochodzenie większości mieszkańców) i gosp., których podstawą jest monokulturowe rolnictwo (plantacje trzciny cukrowej, bananów, kawowca) oraz górnictwo; słabo rozwinięte gospodarczo K. są regionem emigracji, uzależnionym od eksportu produktów rolnych (cukier, rum, melasa, banany, kawa, kakao, mango, przyprawy) i górniczych (ropa i jej pochodne, asfalt, boksyty oraz koncentraty niklu); korzystne warunki klim. na wyspach sprzyjają turystyce, m.in. na Jamajce, Puerto Rico, Barbadosie, Antigui, W. Dziewiczych i Bahamach; w celu przyciągnięcia inwestorów wiele państw karaibskich udziela zagr. firmom zwolnień podatkowych; największe dochody z usług finansowych osiągają byłe i obecne kolonie bryt.: Kajmany, Saint Kitts i Nevis, W. Dziewicze, Bahamy.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia