Grzyby — skład chemiczny
Zgłoś uwagę
UWAGA: Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymasz wiadomość mailową z prośbą o jego potwierdzenie.
Grzyby — skład chemiczny
| ||||||
Gatunek | Woda (%) | Białka i inne związki azotowea | Cukrya | Tłuszczea | Inne związki organicznea | Sole mineralnea |
Borowik szlachetny | 91 | 41 | 42 | 2 | 7 | 8 |
Pieprznik jadalny (kurka) | 92 | 32 | 42 | 2 | 13 | 11 |
Pieczarka polna | 91 | 43 | 40 | 2 | 10 | 5 |
Rydz | 89 | 27 | 28 | 7 | 32 | 6 |
Gąska zielonka | 91 | 27 | 21 | 4 | 39 | 9 |
Smardz jadalny | 81 | 35 | 46 | 2 | 7 | 10 |
Maślak zwyczajny | 93 | 20 | 53 | 4 | 17 | 6 |
zgłoś uwagę