Głodowy, Step
 
Encyklopedia PWN
Głodowy, Step, uzb. Mirzacho‘l, kazachskie Myrzaszöl, Myrzašôl, ros. Golodnaja stiep', Golodnaja step',
równina we wschodnim Uzbekistanie i południowym Kazachstanie (północne krańce), na Niz. Turańskiej;
od wschodu ograniczony Syr-darią, ku której opada progiem o wys. 6–20 m, od południa i południowego zachodu G. Turkiestańskimi i górami Nurota, na północnym zachodzie przechodzi w pustynię Kyzył-kum; pow. ok. 10 tys. km2; wys. od 220 do 385 m; zbudowany gł. z glin lessowych i piasków, na południu z osadów aluwialnych; na północno-zachodnim krańcu słone jez. Ajdar-kul; sztucznie nawadniany region uprawy bawełny i hodowli owiec karakułowych; dość gęsto zaludniony, gł. m.: Guliston, Dżyzak, Yangijer, Żetysaj.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia