tioalkohole
 
Encyklopedia PWN
tioalkohole, dawniej merkaptany,
związki org. należące do tioli, siarkowe analogi alkoholi opisane wzorem ogólnym R–SH (R — alkil);
bezb. gazy lub ciecze; niższe tioalkohole odznaczają się przykrym zapachem (znajdują się m.in. w wydzielinie ochronnej skunksa); tioalkohole mają charakter kwasowy, tworzą sole — tiolany; mają zdolność wiązania rodników, łatwo ulegają utlenianiu; na skalę przem. otrzymywane w reakcji alkoholi lub alkenów z siarkowodorem; metanotiol (temperatura topnienia −123°C, temperatura wrzenia 6°C) jest stosowany do produkcji metioniny, ważnego dodatku do pasz roślinnych, wyższe alkanotiole — jako antyutleniacze (m.in. w wyrobach gumowych) oraz jako środki promieniochronne (aminotiole).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia