winiarskie

Encyklopedia PWN

Bar-le-Duc
[bar lö dük],
miasto we wschodniej Francji (region Grand Est), nad Kanałem Marna–Ren;
barolo
[wł.],
wł. czerwone wino wytrawne, o mocy 12–14% i intensywnym bukiecie, produkowane w okręgu winiarskim w okolicach Turynu (nazwa od znajdującej się tam miejscowości Barolo), z winogron odmiany ‘Nebbiolo’.
beaujolais
[bożolẹ; fr.],
czerwone, niezbyt mocno zabarwione, aromatyczne, lekkie wino burgundzkie;
Benewent, Benevento,
m. w południowych Włoszech, w regionie Kampania, w Apeninie Neapolitańskim, nad rz. Calore, na północny wschód od Neapolu;
Berat, Berạt, Berati,
m. w Albanii; ośrodek adm. prefektury i okręgu Berat, nad Osumem, przy jego wypływie z gór na niz. Myzeqeja.
Bingen, Bingen am Rhein,
m. w Niemczech (kraj związkowy Nadrenia-Palatynat), nad Renem (pocz. przełomu przez Reńskie G. Łupkowe);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia