pszczela

Encyklopedia PWN

sycenie miodu, miodosytnictwo,
w produkcji miodów pitnych otrzymywanie roztworu miodu pszczelego (brzeczki miodowej, syty) przez gotowanie go z wodą.
tańce pszczół, mowa pszczół,
regularnie powtarzające się ruchy pszczół robotnic, informujące inne robotnice o wystąpieniu określonego zjawiska;
teren, na którym unasiennia się matki pszczele selekcjonowanymi trutniami.
trutówka, trutówka fizjologiczna,
pszczoła robotnica, której uwstecznione jajniki zaczynają nabrzmiewać, a następnie produkować niewielką liczbę jaj;
woski, woski naturalne,
mieszaniny gł. estrów monohydroksylowych wyższych alkoholi alifatycznych z wyższymi kwasami tłuszczowymi, a także alkoholi i kwasów tłuszczowych oraz węglowodorów;
zgnilec złośliwy, zgnilec amerykański,
zaraźliwa choroba czerwia pszczelego wywoływana przez laseczki Paenibacillus larvae subsp. larvae;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia