pomarańczowa

Encyklopedia PWN

campari
[kampạri],
bitter campari,
wł. gorzka wódka o intensywnej czerwonej barwie, zawierająca ok. 25% alkoholu, aromatyzowana ziołami, także skórką pomarańczową.
Caripe
[karịpe],
Caripe del Guácharo,
m. w północno-wschodniej Wenezueli (stan Monagas), na wschód od m. Cumaná;
chromoplasty
[gr. chrṓma ‘barwa’, plástēs ‘tworzący’],
bot. barwne plastydy zawierające zwykle żółte, pomarańczowe lub brunatne karotenoidy, ale nie zawierające chlorofilu;
cointreau
[kuętrọ; fr.],
likier francuski;
‘Concorde’
[kọŋko:rd],
deserowa odmiana gruszy, wyhodowana w latach 70. XX w.;
Costa del Azahar
[kọsta del asaạr],
Wybrzeże Kwiatu Pomarańczy,
region turyst. we wschodniej Hiszpanii, nad M. Śródziemnym, w regionie autonomicznym Walencja (prow. Castellón de la Plana);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia