lepkością

Encyklopedia PWN

wszystkie wody występujące pod powierzchnią ziemi, znajdujące się w porach i szczelinach skał skorupy ziemskiej.
woski, woski naturalne,
mieszaniny gł. estrów monohydroksylowych wyższych alkoholi alifatycznych z wyższymi kwasami tłuszczowymi, a także alkoholi i kwasów tłuszczowych oraz węglowodorów;
geol. wulkan wylewający wyłącznie lawy bazaltowe (o małej lepkości);
zagęstniki, zagęszczenia,
włók. substancje wielkocząsteczkowe dodawane (gł. w postaci wodnych roztworów koloidalnych) do past (farb) drukarskich w celu uzyskania odpowiedniej lepkości (nadają farbie wymagane właściwości kapilarne);
zagęstniki, substancje zagęszczające,
w technologii żywności i żywieniu człowieka związki wielkocząsteczkowe wykazujące zdolność wiązania wody, w wyniku czego zwiększają znacznie lepkość ośrodka i tworzą żele.
projektowanie takich produktów i procesów chem., które pozwalają zredukować lub wyeliminować użycie i wytwarzanie substancji niebezpiecznych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia