kabanos
 
Encyklopedia
kabanos,
półtrwała wędlina, w postaci cienkich (o średnicy 22–24 mm), długich (60–70 cm), zgiętych w połowie kiełbasek;
sporządzana z peklowanego mięsa wieprzowego, w osłonce z cienkiego jelita baraniego (tzw. watlongu), wędzona w gorącym dymie i obsuszana (o zawartości wody poniżej 36%); wędlina o charakterystycznym smaku, z wyczuwalnymi przyprawami (np. kminek, gałka muszkatołowa).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia


E-BOOK na DZIEŃ JĘZYKA OJCZYSTEGO

Poprawnej polszczyzny warto uczyć się przez całe życie!
Poznaj odpowiedzi językoznawców na najczęściej zadawane pytania.

18 najczęściej zadawanych pytań w internetowej poradni językowej PWN

Wyślij
Dzień Języka Ojczystego – pobierz darmowy e-book!