Kuchnia kalifornijska
 
Kuchnia kalifornijska
Amerykańska odmiany ‘nouvelle cuisine’, gdzie cena dania jest odwrotnie proporcjonalna do jego wielkości. W kuchni kalifornijskiej nacisk położony jest na zdrowie i estetykę, więc niewielkie porcje, przyrządzone ze świeżych składników, fikuśnie podawane są na olbrzymich talerzach. Teoria leżąca u podstaw kalifornijskiej kuchni głosi, że jeść należy tylko to, czego się naprawdę potrzebuje i co jest przyswajalne przez organizm. Warzywa zbiera się zanim całkowicie dojrzeją i gotuje na parze, by zachować zarówno witaminy, jak i naturalny smak. Owoce morza pochodzą ze specjalnych hodowli ostryg i małż, a mięso, którego w ogóle je się niewiele, pochodzi ze zwierząt hodowanych w gospodarstwach ekologicznych. Każde danie przybrane jest egzotycznymi owocami, wśród których dominuje kiwi i mango.
Ewa Szabłowska
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia