Kuchnia Cajun
 
Kuchnia Cajun
Ta pikantna kuchnia narodziła się na mokradłach Luizjany jako sposób na wykorzystanie resztek jedzenia. Specjalnością Cajun jest ‘gumbo’ — gęsta zupa z owoców morza, kurczaka i warzyw (‘gumbo’ to w języku Bantu nazwa ketmii jadalnej). Potrawy cajun opierają się na czerwonej fasoli i ryżu, urozmaiconymi takimi przysmakami, jak raki czy zębacze. Ludowa kuchnia Cajun, często mylona jest z bardziej wyrafinowaną kuchnią kreolską, istniejącą również w wersji haute cuisine. Kreolskie delikatesy to mieszanka kuchni fancuskich i hiszpańskich osadników, gdzie główną potrawą jest ‘jambalaya’ — odmiana paelli oraz dania ‘etouffe’ — dosłownie „zaduszone” w pikantnym pomidorowym sosie.
Ewa Szabłowska
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia