popielica
 
Encyklopedia PWN
długość ciała 12–19 cm, puszystego ogona 16 cm; futro szaropopielate, srebrzyste, pod spodem jasne; tryb życia nocny; żywi się nasionami, owocami, zjada także owady i ślimaki; gromadzi zapasy na zimę, choć zapada w sen zimowy; zamieszkuje dziuple i rozpadliny w lasach liściastych i mieszanych środkowej, południowej i wschodniej Europy oraz południowo-zachodniej Azji; w Polsce rzadka.
Ilustracje
Popielica (Myoxus glis)fot. S. Wąsik/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia