chińskie świnie
 
Encyklopedia PWN
chińskie świnie,
rasy świń wytworzone w prymitywnych warunkach, pochodzące od dzika azjatyckiego;
rozróżnia się ponad 100 ras chińskich świń zaliczanych do 6 typów terytorialnych: południowochiń., północnochiń., centralnego, nadrzeczno-nadmor., południowo-wschodniego, płaskowyżynnego; rasy silnie zróżnicowane pod względem masy ciała (południowa — ok. 60 kg, północna — ok. 150 kg) i wyglądu; skóra wiotka, pomarszczona, także na głowie (tzw. świnie maskowe), czasami gładka; płodność od niskiej (6–8 prosiąt) do wysokiej (u rasy meishan 17–18 prosiąt); umaszczenie zwykle czarne lub czarno-białe; w XVIII w. sprowadzono je do Anglii, gdzie wykorzystywano je do wytwarzania ras szlachetnych. Obecnie w Chinach tylko 30% wieprzowiny jest pozyskiwane z rodzimych chiń. ras (reszta importowana z Europy i USA).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia