Wedel
 
Encyklopedia PWN
Wedel,
firma cukiernicza, zał. 1851 w Warszawie przez E.K. Wedla (1813–1902), majstra piekarniczego pochodzenia niemieckiego.
Karol Ernest (1813–1902), majster piekarniczy, pochodzący z Niemiec, zał. fabryki słodyczy i czekolady; zał. 1851 cukiernia i pracownia cukiernicza przekształciła się z czasem w fabrykę wyrobów czekoladowych; 1872 przejął ją Emil (1841–1919), syn Karola Ernesta, zmodernizował i rozszerzył jej produkcję (kakao, cukierki, biszkopty, wafle i in.); 1905 w fabryce zatrudniano 60 robotników; 1908 została przekształcona w spółkę pod nazwą Emil Wedel i Syn; Jan (1874–1960), syn Emila, chemik i przemysłowiec; 1927 przekształcił firmę w spółkę akcyjną i rozpoczął budowę nowej fabryki na warsz. Pradze; firma miała liczne sklepy w Polsce, od 1937 sklep w Paryżu, gdzie dostarczano wyroby własnym samolotem, eksportowano je również do USA, Japonii. W latach 30. firma zatrudniała ok. 1,2 tys. pracowników, produkcja wynosiła 3,5 tys. t (1937); częściowo zniszczona w czasie II wojny światowej, po wyzwoleniu podjęła produkcję jako pierwszy zakład przem.; początkowo pod zarządem państw., 1949 upaństwowiona, 1951–90 pod nazwą Zakłady Przemysłu Cukierniczego im. 22 Lipca d. E. Wedel, połączona z innymi zakładami cukierniczymi; 1991 40% udziałów w spółce akcyjnej nabył amer. koncern Pepsi Co; 1999 powstała firma Cadbury Wedel.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia